WhatsApp mı? Telegram mı? Hangisi daha iyi

WhatsApp mı? Telegram mı? hangisi daha iyi? Mesajlaşma uygulamaları, anlık mesajlaşma ve bağlantı kurmak için kullandığımız sohbet uygulamaları veya platformlardır. Çoğu zaman arkadaşlarımızla ve meslektaşlarımızla bağlantı kurmak için kullandığımızdan, hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldiler.

Müşterilerinizle gerçek zamanlı olarak bağlantı kurmanıza ve onlarla etkileşim kurmanıza olanak tanıdığından iş alanında da yaygın olarak kullanılırlar. Sadece özel hayatımızla sınırlı kalmayıp işyerlerinde de yaygınlaşmaya başladı. Mesajlaşma uygulamaları arasında sohbet, gruplar, fotoğraf paylaşımı, sesli ve görüntülü arama yer alır.

WhatsApp ve Telegram arasındaki fark

Mesajlaşma uygulamaları denilince akla otomatik olarak WhatsApp ve Telegram geliyor. Günümüzün en öne çıkan mesajlaşma uygulamalarıdır. Her iki uygulama da oldukça benzer olduğundan kullanıcılar genellikle hangisinin daha iyi olduğunu tartışır.

Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları olsa da, WhatsApp ve Telegram’ın özellikleri, gizliliği, güvenliği vb. çeşitli yönlerine göre kısa bir karşılaştırmasını paylaşacağım. Bu makale kesinlikle hangi uygulamayı kullanmanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olacaktır. WhatsApp vs Telegram hangisi daha iyi ?

WhatsApp ve Telegram: Arka Plan

WhatsApp

WhatsApp, 2009 yılında Brian Acton ve Jan Koum tarafından kuruldu. Daha sonra 2014 yılında Facebook (Meta Platforms) tarafından 19 milyar ABD Doları karşılığında satın alınmıştır. Dünya çapında 2 milyar aktif kullanıcıyla oldukça popülerdir. WhatsApp’ta her gün 100 milyardan fazla mesaj gönderiliyor. Kurulumu çok kolaydır ve ücretsizdir. Bu uygulamayla sohbet edebilir ve fotoğraflarınızı, belgelerinizi, konumunuzu ve kişilerinizi paylaşabilirsiniz. WhatsApp’ı kullanarak kolayca görüntülü ve sesli görüşme yapabilirsiniz.

WhatsApp, gizlilik ve güvenlik için gelişmiş güvenlik özelliklerini ve uçtan uca şifrelemeyi kullanır. Kullanıcı arayüzü çok kolay ve çekici. Kullanıcılar bu platformu herhangi bir ön bilgi ve tecrübeye ihtiyaç duymadan rahatlıkla kullanabildikleri için oldukça rahattır. WhatsApp’ın potansiyel gelirinin 5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Telegram

Gizlilik ve güvenlik için gelişmiş güvenlik özellikleri ve uçtan uca şifreleme kullanır. Kullanıcı arayüzü çok kolay ve çekici. Kullanıcılar bu platformu herhangi bir ön bilgi ve tecrübeye ihtiyaç duymadan rahatlıkla kullanabildikleri için oldukça rahattır. WhatsApp’ın potansiyel gelirinin 5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Kullanıcılar Telegram aracılığıyla herhangi bir dosyayı gönderebilir. Kullanıcılar Telegram’ı birden fazla cihazda kullanabilir ve tüm cihazlardan mesaj alabilir. Kullanıcılarına bir düzeyde güvenlik ve koruma sunar ve hem kişisel hem de profesyonel olarak yaygın olarak kullanılır. ‌ ‌ Telegram, uygulamasından ve hizmetlerinden herhangi bir kazanç sağlamamaktadır.

WhatsApp Vs Telegram: Karşılaştırmalar

Hem Whatsapp hem de Telegram, bir özellik listesi içeren anlık mesajlaşma uygulamalarıdır. Sesli, Görüntülü Aramalar ve Mesajlar gibi temel özellikleri neredeyse yaygındır. Ancak grup kapasitesi, dosya paylaşımı, çoklu Platform Desteği vb. gibi bazı özellikler vardır. İhtiyaçlarınıza en uygun uygulamanın hangisi olduğunu bulmanıza yardımcı olacak bunları aşağıda kısaca tartışalım.

Yazma noktaları(Grup, Dosya Paylaşımı, Uçtan Uca Şifreleme ve Gizli Sohbetler, Çoklu Platform Desteği, Gizlilik ve Güvenlik, Gelir)

WhatsApp ve Telegram’da grup farkı

Hem Whatsapp hem de Telegram’ın grup özellikleri vardır.

  • Whatsapp en fazla 256 üyeye izin veriyor. Telegram bir grupta 200.000’e kadar üyeyi destekliyor.
  • Hem WhatsApp hem de Telegram’ın halka açık bir kitleye yayın yapabileceğiniz yolları vardır. WhatsApp’ta WhatsApp Yayın listesi bulunurken Telegram’da yayın için WhatsApp’ın Yayın listesine benzer kanallar oluşturabilirsiniz.

WhatsApp ve Telegram’da dosya paylaşımı

  • WhatsApp size video, fotoğraf gibi medya dosyaları için 16 MB ve belgeler için 100 MB olmak üzere sınırlı bir dosya paylaşım kapasitesi sunar. Telegram’da dosya boyutu sınırı 1,5 GB’a kadardır ve bu nedenle WhatsApp’ta mümkün olmayan yüksek kaliteli resimler, videolar ve dosyalar gönderebilirsiniz.
  • WhatsApp’ta aynı anda yalnızca 30 görsel paylaşabilirsiniz. Telegram’ın sınırsız dosya paylaşım seçeneği var.
  • WhatsApp’ta, verilerinizi gelecekte kullanmak üzere korumak için verilerinizi Google Drive’a veya iCloud Drive’a yedeklemeniz ve geri yüklemeniz gerekir. Ancak Telegram sınırsız bulut depolama alanı sağlar. Bu, tüm metin mesajlarınızın, resimlerinizin, medya dosyalarınızın ve belgelerinizin Telegram’ın bulutuna kaydedildiği anlamına gelir. Herhangi bir veri kaybı olmadan istediğiniz zaman cihazlardan çıkış yapabilir ve cihazlarda oturum açabilirsiniz.
  • Uçtan Uca Şifreleme ve Gizli Sohbetler söz konusu olduğunda WhatsApp, sohbetler ve aramalar için uçtan uca şifreleme sağlar ve daha güvenlidir. Platform üzerinden akan tüm mesajlar, yalnızca gönderenin ve alıcının görüntüleyebileceği şekilde güvenlik altına alınır. Ancak Telegrams uçtan uca şifrelemeyi yalnızca gizli sohbetler için kullanıyor. Telegram’daki diğer tüm genel sohbetler ve grup mesajları yalnızca cihazınız ile Telegram bulutu arasında şifrelenir ve mesaj geçmişiniz Telegram bulutunda saklanır.

Telegram ve WhatsApp: Çoklu Platform Desteği

  • WhatsApp çoklu cihaz kullanımı için daha kısıtlayıcıdır. Ancak Telegram’a herhangi bir cihazdan adınız ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz.
  • WhatsApp’ı aynı anda en fazla 4 cihazda çalıştırabilirsiniz ancak WhatsApp hesabınıza aynı anda yalnızca bir cep telefonu bağlanabilir. Ancak Telegram, herhangi bir kısıtlama olmaksızın aynı anda birden fazla cihazda çalışmanıza olanak tanır.

Gizlilik ve güvenlik

WhatsApp ve Telegram’ın gizliliği ve güvenliği konusunda kullanıcılar arasında pek çok belirsizlik bulunuyor. WhatsApp’ın yeni gizlilik politikasına ilişkin son güncelleme, kullanıcılar arasında büyük bir kafa karışıklığı yarattı.

  • WhatsApp, tıpkı Apple’ın iMessage ve Signal’ı gibi uçtan uca bir şifreleme yöntemi kullanıyor. Sohbet ettiğiniz kişiler yalnızca mesajları görebilir, WhatsApp bile mesajlarınızı göremez. Telegram, kişisel ve grup sohbetleri için istemci-sunucu şifrelemesini kullanır; bu, sunucularındaki şifreleme ve şifre çözme işlemlerini gerçekleştirdiğinden Telegram’ın mesajlarınıza erişebileceği anlamına gelir. Gizli Sohbet ve sesli ve görüntülü aramalar, E2E Telegram şifreleme yöntemini kullanır.
  • WhatsApp meta verilerinizi (adınız ve cep telefonu numaranız, konum geçmişiniz, kişileriniz, IP adresiniz ve onların telefon numaraları, hatta cihaz türünüz) toplarken Telegram, hesabınızı doğrulamanız zorunlu olduğundan telefon numaranızı toplar ve saklar. Kullanıcı verileri söz konusu olduğunda iletişim bilgilerini seçin ve seçin.

WhatsApp ve Telegram’ın geliri

Whatsapp ve Telegram’da gelir açısından bir karşılaştırma yok.

  • Milyarlarca dolarlık bir şirket olan Meta, Whatsapp’ın sahibiyken, Telegram şu anda bağışlarla çalışan ücretsiz bir uygulamadır.
  • Whatsapp farklı yollardan para kazanıyor ve tahmini potansiyel geliri 5 milyar dolar. Kullanıcı başına ortalama gelir 4$ civarındadır. ‌Telegram sunduğu uygulama ve hizmetlerden herhangi bir para kazanmamaktadır. Henüz bir gelir elde etmedi.

WhatsApp ve Telegram: Hangisini seçmelisiniz?

Telegram ve WhatsApp’ın hem avantajları hem de dezavantajları var. Tüm sohbetler için uçtan uca güvenli şifreleme istiyorsanız Whatsapp’ı tercih edebilirsiniz. Ancak çok sayıda kişiyle çalışmak istiyorsanız ve kaydetmek veya indirmek için büyük miktarda depolama alanına ihtiyacınız varsa Telegram sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.

TeknobooX.com Olarak Türkiye ve Dünya’da gelişen teknoloji haberlerini hızlı ve kolay bir şekilde sizlere ulaştırmayı amaç edinmiştir. Sizlerde gelişen teknoloji haberlerinden haberdar olmak istiyorsanız, sitemizi takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunları da beğenebilirsin