Google, gelecek yıl Android güncellemelerini yayınlama biçiminde büyük bir değişiklik yapıyor. Android’in bir sonraki sürümü, muhtemelen Android 16 olarak adlandırılacak, yazılım geliştiricileri ve cihaz üreticilerine 2025’in üçüncü çeyreği yerine ikinci çeyreğinde sunulacak ve bu da uygulama yaratıcılarının ve telefon şirketlerinin ürünlerini yeni yazılıma daha hızlı hazırlamasını sağlayacak.
Bu birkaç nedenden ötürü büyük bir olay, en önemlisi Android 16‘nın muhtemelen bu yılki Android 15‘ten daha hızlı telefonunuza gelecek olması, Android 15‘in normalde olduğu gibi Google’ın Pixel 9 serisiyle birlikte değil de sonrasında piyasaya sürülmesi. Yayınlanma zamanlaması her zaman cihaz üreticisine göre değişir, ancak Google’ın Android’in ana sürümünü ikinci çeyreğe taşımasının bir nedeni de yeni cihaz lansmanlarıyla daha yakın bir şekilde örtüşmesidir.
Ancak büyük resme bakıldığında, geliştiricilerin Google‘ın en son makine öğrenimi ve yapay zeka kaynaklarına daha da erken erişebilecekleri göz önüne alındığında, bu değişiklik daha fazla yapay zeka entegrasyonuna sahip yeni bir uygulama dalgasının ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.
“Akıllı telefonlarımızın neler yapabileceğini ve onlarla nasıl etkileşim kuracağımızı tamamen yeniden hayal etmek için nesilde bir kez yaşanan bir andayız,” dedi bu yılın başlarında Android Platformu’nun başkan yardımcısı ve genel müdürü rolünü üstlenen Google’ın Seang Chau, CNET ile yaptığı bir röportajda. “Akıllı telefonlar için gerçekten heyecan verici bir zaman ve biz de onlarla bundan sonra ne yapmak istediğimizi çok düşündük.”
Google, büyük sürümü yükseltmenin yanı sıra, 2025’in dördüncü çeyreğinde özellik güncellemeleri, optimizasyonlar ve hata düzeltmeleri içeren küçük bir güncelleme yayınlayacak. Bu, Google’ın olağan sürüm zaman çizelgesinden dikkate değer bir değişiklik, ancak şirketin daha sık özellik ekleme çabasıyla Android 16 güncellemelerini dağıtma biçiminde yaptığı birkaç değişiklikten sadece biri.
Android açık kaynaklı olduğundan, farklı şirketler tarafından üretilen ve farklı özelliklere sahip her türlü cihazda çalışabilmelidir, bu da yeni bir yazılım sürümünün hepsini aynı anda yayınlamanın imkansız olmasa da zorlu bir iş olduğu anlamına gelir. Yaklaşık yedi yıl önce yayınlanan ve çip üreticilerinin ön sürüm optimizasyonları için gerekli kod parçalarına erişmesini kolaylaştıran Google’ın Project Treble’ı , güncelleme sürecini hızlandırma çabasının bir örneğiydi. Büyük yıllık güncelleme günlerinin geride kaldığının bir başka işareti olarak, Google kendi akıllı telefon serisi için de üç ayda bir Pixel güncellemeleri yayınlama alışkanlığı edindi.
Google’ın Android’i iki dalga halinde piyasaya sürme yaklaşımı da dahil olmak üzere tüm bu değişikliklerin ortak noktası, yeni Android özelliklerini daha hızlı çıkarmaktır. Üretken AI modelleri akıllı telefon yazılımlarında daha büyük bir rol oynadığından bu hırs her zamankinden daha önemlidir. Google, Android’in (ve üzerinde çalışan uygulamaların) güvenilir performansı korurken üretken AI’nın hızlı temposuna ayak uydurabilmesini sağlamak için bir teklifte bulunmaktadır.