OpenAI, yeni bir yapay zeka arama motoruyla Google’a rakip oluyor

OpenAI, Perşembe günü, büyük teknoloji rakiplerine yönelik bugüne en büyük tehdidini duyurdu: yapay zeka arama motoru kuracaklarını belirttiler. 

Şirket, insanların ChatGPT ile konuştukları şekilde bilgi aramasına olanak sağlamak için yapay zeka teknolojisini web’den gelen gerçek zamanlı bilgilerle birleştirecek olan SearchGPT’yi test ediyor. Yapay zeka Arama motoru şu anda sınırlı sayıda kullanıcı için erken bir testte olsa da OpenAI, gelecekte araçları ChatGPT’ye entegre etmeyi planladığını söyledi.

Yeni özellik sayesinde OpenAI, yıllardır çevrimiçi arama pazarına hakim olan ancak Kasım 2022’de ChatGPT’yi piyasaya sürdüğünde OpenAI’nin başlattığı yapay zeka silahlanma yarışına ayak uydurmak için çabalayan Google ile doğrudan rekabet edecek. SearchGPT, geçen yıl Google ile daha iyi rekabet edebilmek için OpenAI’nin kendi teknolojisini bünyesine katan , aynı zamanda popüler olan arama motoru oyuncusu Microsoft‘un Bing’i için de bir tehdit oluşturabilir.

SearchGPT ile kullanıcılar, ChatGPT ile konuştukları gibi doğal dilde soru sorabilecek ve daha sonra ek sorularla takip edebilecekleri yanıtlar alacaklar. Ancak yanıtlarını oluşturmak için genellikle eski verilere güvenen ChatGPT’nin aksine, SearchGPT şirketin “net ve alakalı kaynaklar” olduğunu söylediği çevrimiçi bağlantılarla güncel bilgiler sağlayacak.

Örneğin, şirket tarafından paylaşılan bir demo klipte SearchGPT’nin “Minnesota’da yetiştirilecek en iyi domatesler” ile ilgili bir sorguya domates çeşitleri hakkında bilgi ve “The Garden Magazine” ve “The Gardening Dad” gibi sitelere bağlantılar vererek yanıt verdiği görülüyor.

Araç ayrıca, kullanıcıların Google Arama sonuçları sayfalarında görmeye alışkın olduğu on mavi bağlantıya çok da benzemeyen, ilgili bilgilere yönelik ek bağlantılar içeren bir kenar çubuğu da gösterecek.

Şirket bir blog yazısında, “Web’de yanıt almak çok fazla çaba gerektirebilir ve genellikle ilgili sonuçları elde etmek için birden fazla girişimde bulunulması gerekebilir,” dedi. “Modellerimizin konuşma yeteneklerini web’den gerçek zamanlı bilgilerle geliştirerek aradığınızı bulmanın daha hızlı ve kolay olabileceğine inanıyoruz.”
Yapay zeka arama motoru, Google ve diğerleri sohbet robotlarını ve AI tarafından oluşturulan yanıtları arama deneyimine dahil etmek için erken çabaları denedikten sonra, üretken AI’yı (özgün metin ve diğer medya türleri oluşturabilen teknoloji) çevrimiçi yanıt bulmanın geleceği olarak pekiştirebilir. Ancak AI araçlarının yanlış veya yanıltıcı olabileceğine dair hiçbir belirti olmadan yanlış bilgileri güvenle iddia etme eğilimi göz önüne alındığında, bu gelecek garantili değildir.

OpenAI’nin yeni aracı, Google’ın Mayıs ayında bazı arama sonuçları sayfalarının en üstünde yer alacak yeni AI tarafından üretilen özetleri kullanıma sunmasının ardından geldi; böylece kullanıcılar sorularına hızlı yanıtlar almak için birden fazla bağlantıya tıklamak zorunda kalmayacaktı. Google, bazı kullanıcıların sorularına yanıt olarak yanlış ve bazı durumlarda tamamen saçma bilgiler sağladıktan sonra bu özelliğin kullanımını hızla geri çekti.

Google’ın aracının kullanıma sunulması, bazı haber yayıncıları arasında da endişelere yol açtı. Bu kişiler, yapay zeka özetlerinin kullanıcıların bilgi edinmek için sitelerini ziyaret etme ihtiyacını ortadan kaldırarak web trafiğini azaltabileceğinden endişe ediyor. Benzer endişeler Yapay zeka arama motorunda da ortaya çıkabilir.

Ancak OpenAI Perşembe günü, aracı oluşturmak ve onlara SearchGPT’nin sonuçlarında “nasıl göründüklerini yönetme” seçenekleri sunmak için yayıncılarla ortaklık kurduğunu söyledi. Sitelerin, içeriklerinin şirketin AI modellerini eğitmek için kullanılmasından vazgeçmiş olsalar bile SearchGPT’de görünebileceğini ekledi.

TeknobooX.com Olarak Türkiye ve Dünya’da gelişen teknoloji haberlerini hızlı ve kolay bir şekilde sizlere ulaştırmayı amaç edinmiştir. Sizlerde gelişen teknoloji haberlerinden haberdar olmak istiyorsanız, sitemizi takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunları da beğenebilirsin