Galaxy A55, Samsung’un amiral gemisi benzeri bir deneyim vadeden ancak amiral gemisi benzeri bir fiyat etiketine sahip olmayan en yeni orta sınıf telefonu ve bazı açılardan Koreli devinin şu ana kadarki en üst düzey orta sınıf telefonu.
Gorilla Glass Victus+ ve metal çerçeve içeren bir tasarımdan, Samsung‘un üst düzey Exynos yongalarıyla aynı AMD mimarisine dayanan bir GPU’ya sahip yeni bir Exynos yongasına (ancak A55’te ışın izleme desteği yok) ve 12 GB’a kadar RAM’e kadar, A55, A53 ile karşılaştırıldığında A54’ten daha fazla bir yükseltme gibi görünüyor.
Testler, Galaxy A55’in Samsung tarafından vurgulanmayan bazı iyileştirmeler getirdiğini ortaya koydu. Örneğin, A55’in A54 gibi pazarlanan maksimum ekran parlaklığı 1000 nit iken, yüksek parlaklık modunda 1600 nit’e kadar çıkabiliyor , bu da A54’ten 200 nit daha fazla ve hatta Galaxy S23 FE‘den yaklaşık 150 nit daha fazla!
Daha da iyisi, Galaxy A55‘in giriş seviyesi varyantı için bazı pazarlarda Galaxy A54’ten daha ucuz olmasıdır. Türkiye gibi diğer pazarlarda bile, başlangıç fiyatı selefinden o kadar da yüksek değildir ve Samsung’un fırsatlarından ve indirimlerinden yararlanılarak fark ortadan kaldırılabilir.
Peki Galaxy A55’i satın almalı mısınız? Ekran, kamera, performans, pil ömrü ve yazılım gibi çeşitli ölçütlerde sağladığı kullanıcı deneyimi, zor kazandığınız paraya değer mi?
Tasarım
Galaxy A55’in amiral gemisi ilhamları hiçbir yerde tasarımında olduğu kadar belirgin değil. Samsung, A55’in yapısı için plastikten tamamen kurtuldu. Çerçeve alüminyumdan yapılmış ve ön ve arka taraf Gorilla Glass Victus+ ile kaplanmış.
A54’te kullanılan Gorilla Glass 5 ile karşılaştırıldığında Victus+ yaklaşık iki kat daha iyi çizilme ve düşme koruması sağlıyor. Bu, Samsung’un orta sınıf bir telefonu Gorilla Glass Victus’un bir versiyonuyla donattığı ilk sefer Galaxy S23 FE‘nin bile her iki tarafında Gorilla Glass 5 var.
Galaxy S24 ve S24+ gibi, Galaxy A55’teki metal çerçeve tamamen düzdür ve ekranın kenarlarında veya arka panelde hiçbir eğri yoktur. Ancak, görülebilecek veya hissedilebilecek pürüzlü kenarlar yoktur ve tek elle veya iki elle kullanımda herhangi bir rahatsızlık hissetmezsiniz.
Galaxy A55 ayrıca Samsung’un Key Island adını verdiği bir özelliğe sahip. Adından da anlaşılacağı gibi, ses ve güç düğmelerinin etrafındaki alanın çerçevenin geri kalanından sıyrılmasına yardımcı oluyor ve bunu çerçeveyi hafifçe yükselterek yapıyor. Ancak, bu sadece Samsung’un orta sınıf telefonlarının tasarımını amiral gemisi cihazlarından ayırmasının bir yolu gibi görünüyor.
Samsung telefonlarındaki düğmelere ulaşmak veya kullanmak hiçbir zaman zor olmadı. Key Island, güç düğmesine gömülü parmak izi sensörleri olan cihazlarda kullanışlı olabilir, ancak hepsi bu. Samsung ayrıca, ışık doğrudan vurduğunda istediğimizden daha fazla parlayan Key Island alanı hariç tüm çerçeve için dokulu bir kaplama seçti.
Ancak genel olarak, Galaxy A55 elde ve kullanım sırasında inanılmaz hissettiriyor. Ayrıca suya ve toza dayanıklı ve burada gerçekten kusur bulabileceğiniz hiçbir şey yok. Tabii ki, ekranın etrafındaki çerçeveler hariç, Galaxy A54’te olduğu kadar burada da büyükler. Çirkin görünüyorlar ve Samsung ekran boyutunu artırdığından, çerçeveler sadece telefonu olması gerekenden daha büyük gösteriyor.
Ekran, ses
Galaxy A54, kendisinden önce gelen telefonlardaki 6,5 inçlik ekrandan biraz daha küçük olan 6,4 inçlik bir ekrana sahipti, ancak Galaxy A55 için Samsung tam tersini yaptı. 6,6 inçlik bir ekrana sahip ve Samsund çerçeve boyutunu küçültmek için hiçbir şey yapmadığından, A55’in boyutları önceki cihazlardan daha büyük.
Boyut haricinde A55, A54 ile aynı ekran özelliklerine sahip. 1000 nit maksimum parlaklık, 120Hz yenileme hızı, 1080 x 2340 piksel çözünürlük ve HDR10+ desteğine sahip bir Süper AMOLED panel.
Galaxy A55’in sağladığı görüntüleme deneyimi, çoğunlukla doğal renk üretimi (bunu ekran ayarlarından değiştirebilirsiniz) ve geniş görüntüleme açılarıyla mükemmeldir. Ekran, hem iç hem de dış mekanlarda oldukça parlak hale gelir ve hem SDR hem de HDR videoları izlemek için harikadır.
Ancak, otomatik parlaklık algoritmasının biraz çalışmaya ihtiyacı var. İç mekanda biraz muhafazakar ve ekranı beklenenden daha loş hale getiriyor. Bunu Galaxy S24 serisinde de fark ettik, bu yüzden Samsung tüm 2024 akıllı telefonlarında algoritmayı kasıtlı olarak bu şekilde ayarlıyor olabilir.
A55’in ekrana gömülü bir optik parmak izi okuyucusu var ve Galaxy A54’te olduğu gibi aynı performansı gösteriyor. İyi bir doğruluğa sahip ve oldukça hızlı, ancak amiral gemisi Galaxy telefonlarındaki ultrasonik sensörler kadar hızlı değil.
Ses için 3,5 mm kulaklık girişi bulunmuyor, ancak stereo hoparlör kurulumu ara sıra oyun oynamak veya film izlemek için yeterli, ancak baslar biraz zayıf ve bazen en yüksek seste neredeyse bozulma sınırındaymış gibi duyuluyor.
Kamera
Galaxy A55, Galaxy A54 ile aynı kamera donanımına sahip (50 MP ana arka kamera, 12 MP ultra geniş kamera, 5 MP makro kamera ve 32 MP ön kamera), dolayısıyla Samsung’un daha iyi gece fotoğrafları ve video sabitleme gibi öne sürdüğü iyileştirmeler, kamera algoritmalarında yapılan değişikliklerle sağlanıyor.
Ancak bunun çoğunun pazarlama konuşması olduğu anlaşılıyor, çünkü fark ettiğimiz tek gelişme daha iyi gece ve düşük ışık performansıydı. Bunu başarmak için Samsung, gürültü azaltmayı daha agresif olacak şekilde ayarladı ve fotoğraflardan gürültüyü giderme konusunda harikalar yaratıyor. Bu, ayrıca Gece modunda resimleri biraz yumuşak yapma etkisine de sahip, ancak bu bir şikayetten çok bir gözlem.
Serideki önceki telefonların aksine, Galaxy A55, hareket halindeyken video çekmeyi sevenlerin dikkatini çeken 4K@30fps video kaydında elektronik stabilizasyonu destekliyor. Ne yazık ki, sonuçlar etkileyici değil, videolar özellikle geceleri çok fazla titreme gösteriyor.
Samsung Galaxy A55
Artıları
- Metal çerçeveli premium tasarım, Gorilla Glass Victus+
- Telefon kutudan çıktığı anda hızlı ve akıcıdır
- 12 GB’a kadar RAM ile birlikte gelir
- Daha büyük, daha parlak 120Hz AMOLED ekran
- Birincil kamera çoğu ışık koşulunda iyi bir iş çıkarıyor
- Android 14 ve One UI 6.1, dört işletim sistemi güncellemesi vaadi
- Harika (iki günlük) pil ömrü
- IP68 su ve toz direnci
- Sorunsuz Android güncellemelerini destekler
Eksileri
- Ekran çerçeveleri çok büyük
- Kamera kurulumu fiyat noktasına göre yetersiz
- Tüm ilginç One UI 6.1 özelliklerinden yoksun
- 25W şarj yeterince hızlı değil
- 3,5 mm kulaklık girişi yok
samsung servis kalitesini değiştirmediği sürece tercih etmem https://kodlamaportali.com/